8000 Székesfehérvár

Cserkész u. 13.

Időpont foglalás

+36-22-313-136

Nyitvatartás

HÉ. és SZE.: 15:00-19:00

Sclerosis Multiplex

SM – a Dalmata kór

SM (Sclerosis Multiplex) két betű. A legtöbb embernek nem mond semmit, viszont az a fiatal, aki 24 évesen friss diplomával, reggel azzal kel ki az ágyból, hogy elment a látása, vagy elzsibbadt a fél oldala, vagy nem tud odébb lépni, mert béna a lába, hamar megtanulja jelentőségét. Ugyanúgy, mint az a fiatalasszony, aki három hónapja szoptatja gyermekét, és a jobb keze elgyengül, és nem tudja tartani, mosdatni, szoptatni picinyét. Megváltozik a világ és megváltozik az élet értelme. Az egészség, ami ugyan érték volt addig is, de figyelmet sem vetettünk rá, most, hogy elveszett, jelentősen felértékelődött. Még fel sem fogta a fiatal, hogy mit is jelent egy olyan kór, ami bármikor visszatérhet, újabb és újabb tüneteket produkálva, amelyek az elején nyomtalanul elmúlhatnak, de ugyanakkor hagyhatnak hátra jeleket is, amelyek az idő előrehaladásával összegződve, egyre több gondot és hátrányt okozhatnak gazdájának. Minderről a beteg semmit nem tehet, nem harcolt érte, nem károsította esztelenül szervezetét, csak jött és károsított. Attól a naptól kezdve egy új családba tartozik, az SMesek családjába. Ez egy nagy család. Hazánkban több mint 15 000 beteg él, akiknek szűkebb családját véve 60 000 embert, ha tágabbat vesszük közel 100 000 embert érint az SM.

Miért érint ennyi embert? Az okot nem tudjuk. A modern technika fejlődősével egyre korábban fedezzük fel és a betegeket speciális központokban követjük. Mi is ez a betegség, mit takar ez a két betű – SM?
Az idegrendszer speciális gyulladását, amelynek során az immunrendszer, valószínűleg egy gyerekkori fertőzést követően megtévedt és az öntámadás tilalmát megszegve, a saját szervezetre támad. Megtanulja, hogy a szervezetnek melyik piciny része ellenség számára, és ha teheti, meg-megújuló támadást intéz ellene.

E betegségben a célpont az idegszálakat borító velőshüvely, a myelin hüvely. Ahhoz, hogy a vérpályában keringő immunsejtek a velőshüvelyt megtalálják, el kell hagyni a vérpályát. Megtalálva a célpontot, lokális segítőkre van szükségük, amelyet meg is kapnak a helybéli támasztó sejtektől, amelyeket astrocytáknak (csillagsejteknek) és mikroglia (falósejtek) hívunk. A gyulladás mértékétől, a benne résztvevő elemek milyenségétől, mennyiségétől, azok aktivitásától, és a gyulladás időtartamától függ, hogy a góc mekkora lesz, és milyen pusztítást visz végbe. Előfordul, hogy a gyulladás első hevében már az idegszálak is pusztulnak, máskor azok sohasem károsodnak, vagy csak a betegség előre haladásával akkor, amikor az idegszálaknak a borító velősburok-védelem régóta hiányzik.

A gyulladás sokgócú. Van, akiben már a felfedezéskor száznál több gyulladásos maradvány un. plakk található, míg másokban 30 éves betegségtartam után is csak néhány kisebb, vagy nagyobb góc lelhető fel. A gócok száma és nagysága nem párhuzamos a betegség okozta károkkal, a klinikai kép súlyosságával. Természetesen a több góc, nagyobb terület károsodását jelenti és nagyobb esélyt ad a súlyosabb tünetek kialakulására, de ez nem kötelező. Sokszor látunk óriási területű károsodást és a betegnek nincs tünete.

A trabantos beteg

Egészen kis góc rossz helyen, mindkét láb gyengülését jelentheti, míg hatalmas összefolyó gócok klinikailag rejtve maradhatnak, a betegnek nem okoznak hátrányt. Senki sem tudhatja, hogy mikor, hol csap le Damoklesz kardja és mely testrészében okoz múló, vagy maradandó kárt. Ez a tény teszi ezt a betegséget különlegessé, különbözteti meg a többi kórtól. Úgy élni, hogy bármely pillanatban elérhet egy újabb támadás, ami ledönt lábamról, kórházba kell feküdnöm, különböző kellemetlenségeket kell kiállnom, munkahelyem, családom, gyermekem, ellátatlan marad, nem szólva az elbocsátás fenyegető rémétől, nem könnyű dolog.

Gyógyítható ez a betegség?

1992 óta rendelkezünk olyan szerekkel, amelyekkel ugyan nem lehet meggyógyítani az immunrendszer fatális tévedését, de legalább csökkenteni lehet annak aktivitását, aminek hatására bizonyítottan kevesebb góc alakul ki, és a károsodás halmozódásából eredő rokkantság késleltethető.

A beteg érdeke, hogy minél előbb, már a kór felfedezésekor, akkor induljon a kezelés, amikor még megfogható jelei az immuntámadásoknak nincsenek. Ezt a gyógyszergyártók is támogatják azzal, hogy hosszú ideig végzett kísérletekkel bizonyították, hogy a korán adott szerrel a rokkantság késleltethető, a subok száma csökkenthető, az agy sorvadásának mértéke lassítható. A finanszírozó pedig azt mondja “nincs a földön annyi pénz amennyibe minden beteg kezelése kerülne”, ezért a szakmával kompromisszumot kötve, azoknak a betegeknek nyújt térített kezelést, akik a gyógyszerkipróbálás során megállapított beválasztási kritériumoknak szigorúan megfelelnek.

A gondolat hatalma

A betegség alakulása nagyban a beteg életmódjától, gondolkodásától függ. Gyakran tapasztaltam, hogy amint egy beteg számára megoldhatatlan, kellemetlen helyzetbe kerül, állapota, közérzete, hirtelen romlik, míg ellenkező esetben, amikor pozitív élmények érik, mindennapi közérzete, teljesítménye is javul. A pozitív gondolkodásnak számtalan előnye van, de ebben a betegségben ez kézzel is fogható. A negatív gondolkodás ülökocsihoz vezethet, a pozitív gondolkodás pedig szárnyakat adhat. Ezt példázzák az alábbi képek. A beteg orvosi segítség nélkül, saját elhatározásából kelt fel az ülőkocsiból, kezdett el járni járókerettel, majd két bottal, egy bottal és bot nélkül. Elhagyta az otthont, ahol három évet töltött és Budapesten munkát vállalt. Amikor súlyos műtéte volt és két vírusfertőzése, visszaesett és két bottal is alig tudott közlekedni, de ma már ismét támbot nélkül közlekedik és futva sétáltat két hatalmas dalmatát.

Futó beteg

Sok beteg sorsának elemzésekor figyeltem fel arra, hogy rosszabbodásuk rendszeresen akkor jelentkezik, amikor valamilyen stresszes állapotba kerülnek, vagy éppen aktív gyulladás zajlik szervezetükben, vagy környezetükben. Máskor azt láttam, hogy a szorongó (maximalista) betegek állapota gyorsabban romlik. Személyes tapasztalatom volt, hogy azok a betegek, akik a rendszeres kontrollvizsgálatok során kérdéseikre minden választ megkaptak, nem idegeskedtek, és betegségük is ritkábban rosszabbodott.  Ezért egész napos általános továbbképzést dolgoztam ki SMKONTROLL címen, amikor minden felmerülő kérdésre a tudomány aznapi állása szerint megkapják a betegek a választ. Ezt követően a stresszes helyzeteik megoldására STRESSZKONTROLL képzésen vehetnek részt. Az eredményt nemzetközileg elismert, Magyarországon validált tesztekkel ellenőriztem. A tanfolyamok előtti két év állapotrosszabbodásait összehasonlítva a tanfolyamok utáni két évvel 62.5%-os javulás következett be. A betegek depressziója két év alatt 78%-al csökkent, a stresszmegoldó képességeik minden szférájában fokozatos javulást mutattak. Ennek magyarázatát a pszicho-neuro-immunológia legújabb kutatásai adják meg, amelyek szerint a stressz hatására aktiválódik az immunrendszer, hasonlóan, mint a vírusfertőzéseknél, és ez nagyobb valószínűséggel okozhat károsodást. Az immunrendszer stimulálásának csökkentése a betegség lassúbb progresszióját vonja maga után.

Betegeimet a fenti módszer útmutatásai alapján kezelem.

A DALMATA kór

SM - A dalmata kór

Miért neveztem el a betegséget Dalmata kórnak? Azért, mert mindkettő hasonlít egymásra. Az SM beteg agyában MR felvétellel fehér és fekete pontokat lehet látni hasonlóan, mint az a dalmatáknál is látszik. Attól hogy ilyen pöttyei vannak a kutyának, még tud ugatni, védi a gazdáját és a házat. Azért, mert egy fiatalnak hasonló pöttyök vannak az agy velőállományában, még élheti életét, szeretheti családját és gyermekeit. Ha állandóan aggódik, akkor ezzel az immunrendszerét aktiválja, aminek számára kellemetlen következményei lehetnek.

Amennyiben érdeklik további részletek, kérem, látogasson el a www.smkontroll.hu és a www.stresszkontroll.hu honalapjaimra.

Bejegyzés megosztása

Érdekelné több tartalom is?

További bejegyzések

A gondolat gyógyítása

Ha a Duna átúszása közben elkap egy örvény és egyre lejjebb húz, csak akkor menekülhetsz meg, ha ismered a kijutás módját. Ha gondolataidban észlelsz ilyent,

Tovább »

A gondolat és a fejfájás

Három hónapja gyógyszerre nem reagáló fejfájása van egy 52 éves nyugdíjas rendvédelmi dolgozónak (pedig már egy doboz Algopyrint is bevett egyik nap), akinek jó anyagi

Tovább »

A gondolat mint stresszforrás

Minden külső fájdalmat okozó esemény vagy belső szervi működési zavar, ami diszkomfort érzéssel jár, szokatlan a szervezetnek és ezért azt stresszként érzékeli. Az esemény észlelésekor

Tovább »

A gondolat és a rák

Orvosok mindennapi tapasztalata, és az öné is, ha már átesett az első műtétén, és belegondolt, hogy a daganat tüneteinek megjelenése előtti három évben, valamilyen komoly

Tovább »