8000 Székesfehérvár

Cserkész u. 13.

Időpont foglalás

+36-22-313-136

Nyitvatartás

HÉ. és SZE.: 15:00-19:00

Fejfájás és lisztérzékenység

16 éves fiút hoznak a fejfájás rendelésre. Négy év alatt már többször volt  gyermek-ideggyógyászati rendelésen panaszai miatt, EEG-t is csináltak és nem találtak semmit. Gyógyszert nem adtak.

Születése rapid volt. Fejlődése kicsit elmaradt, de mára behozta magát. Az utóbbi időben sokat nőtt. Tíz éve ismert allergiája a legkülönfélébb fűporokra, négy éve asztmával kezelik. Erre szteroid tartalmú gyógyszereket szed rendszeresen. Gyakran kapott antibiotikumot, legutoljára 2011. januárban és a közelmúltban, aknéi miatt. Hasmenést nem okozott, probiotikumot nem szedett.

Fejfájásai a fej különböző területein jelentkeztek és nem tartottak fél óránál tovább. Inkább tompa, mint éles. Van olyan nap, amikor többször is jelentkezik, de volt amikor napokig nem fájt. Semmilyen provokáló tényezőt nem említ. Nincs előjele, viszont gyakran szédül alatta, utána. Előfordulhat enyhe fáradékonyság is, utána.

Gyakran vannak szédülései, amelyeket fejfájás követ. Előfordult, hogy úgy esett el, hogy igazán nem volt oka. Volt olyan esés is, egy hete (édesanyja látta), amikor elvágódott, és nem kelt fel mindjárt. Más alkalommal a feje ingott egy kicsit és a tekintete réveteg volt. Enuresis nem fordult elő. GM típusú rosszulléte életében nem volt.

Vizsgálatakor

ideggyógyászati kórjele nincs. Pszichésen korának megfelelő teljesítmény, feltehető, hogy mozgásügyességben van elmaradása.

EEG vizsgálatakor kóros jelek nem láthatók.

Vélemény

Panaszai hátterében agyi elektromos működészavar tételezhető fel. Azért, hogy ezt bizonyítani tudjuk, vezessen két hétig órás naplót fejfájásairól. Ne változtasson eddigi életén, gyógyszerein, szokásain.

Két hét múlva

Az órás naplón látszanak 1/4 órás fejfájásai, amelyek naponta változó időben jelennek meg, van nap amikor kétszer is előfordult, ugyanakkor többnapos szünetek is vannak.  Hidegfrontok halmoznak.

Ekkor alacsony dózisú Valproinsav gyógyszerelést kezdtünk változatlan órás napló vezetéssel.

Egy hónap múlva

A kontroll vizsgálatnál a fejfájások jelentős csökkenését észleltük és az elmúlt időszakban nem voltak ájulásai sem. Komfortosan érezte magát.

Kérdésünkre elmondja, hogy évek óta napjában többször van széklete, sokszor étkezés után sürgősen kell mennie. Ételallergiáról nem tud.

Ekkor a szülőknek javasolom, hogy próbáljunk 1 hónapos lisztmentes étrendet kialakítani, hogyan befolyásolja ez állapotát? A maradék gyógyszerét szedje amíg tart.

Újabb egy hónap múlva

A gyermek miden vonatkozásban panaszmentes. Fejfájása nem volt, a székletgondjai teljesen megszűntek és sokkal jobban érzi magát. Az epilepszia ellenes gyógyszerei két hete elfogytak és azóta állapotában nincs semmilyen változás. Lisztérzékenységének bizonyítása folyamatban van.

Konklúzió

A gyermeknek latens lisztérzékenysége van. A lakosság mintegy 40% szenved latens lisztérzékenységben. Közismert, hogy a lisztérzékenység, számos ideggyógyászati kórkép, többek között az epilepsziának is okozója lehet és ez mintegy 2-5%-ban fordul elő. A jelen esetben az epilepsziának egy ritkább válfaját hívta elő az “absance” jellegű rosszullétekkel, amelyet csak gyakorlott szemlélő vesz észre. Jelen esetben a szülőknek is feltűnt valami, de nem tudták értelmezni a kis gondolati kihagyásokat. Ez a korábbi vizsgálatok során nem került elő. Hogy miért? Ki tudja! Az hogy többször “elájult”, nem kelt nagy riadalmat egy 16 éves hirtelen növő, labilis kamasznál, azonban a körülményekre feltételen oda kell figyelni, mert itt nem csak ájulások voltak. Ilyen bizonytalan esetben miden láncszemre szükség van a puzzle összerakásához.

Az agy elektromos működészavarának epilepsziás jellege migrénes fejfájások esetén ismert, ami viszont az utcáról a laborba “beesve” nagyon ritkán mutatható ki. Epilepsziás gyereknél hasonló fejfájások előfordulásával többször találkoztam, nem lisztérzékenység kapcsán. Ilyenkor a hagyományos kezelés kiegészítése speciális gyógyszerrel, ami az “absance” jellegű rosszullétet megfogta, a fejfájásokat is elmulasztotta.

Tehát a gyermeknél latens lisztérzékenység talaján kialakult epilepszia tartott fent visszatérő fejfájásokat és ájulásokat.

Bejegyzés megosztása

Érdekelné több tartalom is?

További bejegyzések

A gondolat gyógyítása

Ha a Duna átúszása közben elkap egy örvény és egyre lejjebb húz, csak akkor menekülhetsz meg, ha ismered a kijutás módját. Ha gondolataidban észlelsz ilyent,

Tovább »

A gondolat és a fejfájás

Három hónapja gyógyszerre nem reagáló fejfájása van egy 52 éves nyugdíjas rendvédelmi dolgozónak (pedig már egy doboz Algopyrint is bevett egyik nap), akinek jó anyagi

Tovább »

A gondolat mint stresszforrás

Minden külső fájdalmat okozó esemény vagy belső szervi működési zavar, ami diszkomfort érzéssel jár, szokatlan a szervezetnek és ezért azt stresszként érzékeli. Az esemény észlelésekor

Tovább »

A gondolat és a rák

Orvosok mindennapi tapasztalata, és az öné is, ha már átesett az első műtétén, és belegondolt, hogy a daganat tüneteinek megjelenése előtti három évben, valamilyen komoly

Tovább »