8000 Székesfehérvár

Cserkész u. 13.

Időpont foglalás

+36-22-313-136

Nyitvatartás

HÉ. és SZE.: 15:00-19:00

A fejfájásokról

A magyar lakosság 80%-ának volt életében fejfájása. Közülük 40%-nak rendszeresen visszatér a fájdalma és csak 12%-nak van migrénje, függetlenül attól, hogy falun vagy városban él.

(Guseo A. és Giczi J., 1994 Imigran Szimpózium, Budapest)

A fejfájásnak számtalan oka lehet

Fáj a fejünk, ha magas a vérnyomásunk, és ha „megüt a guta”, és ha gyulladás van az arc melléküregeiben, lázasak vagyunk, ideges izgalmi vagy félelmi állapotba kerülünk, agyhártya- és agyvelőgyulladásnál, érszűkületkor és agydaganatkor is.

Megfájdul a fejünk, ha másnaposak vagyunk, ha krónikus fáradtság gyötör, ha huzatot kapunk, ha a főnök megszid, ha anyósunk váratlanul betoppan, vagy ha a férjünk nem megfelelően közelít.

„A migrént csak az tartja az úriasszonyok hóbortjának, akinek még nem fájt úgy istenigazából a feje.”

Dr. Guseo András

Ahány fejfájás, annyiféle

A migrénesnek rendszerint féloldalt, lüktetően egy-három napig fáj a feje, miközben a fény és a hang is zavarja, hányingere van, szédül, és legjobban sötét szobában érzi magát.

A magas vérnyomásosnak szétfeszül a feje, ha „felmegy a pumpa”, az idegesnek abroncs szorítja reggeltől estig, a másnaposnak majdnem kiesik az agya a szemgödrökön keresztül, az agyhártyagyulladásos pedig, hogy kerülje a feszítő lüktetést, vadászkutyaként összegömbölyödik.

A kezdet igen változatos lehet. Reggel már arra ébred, hogy tarkója merev, halántéka lüktet és hányingere van, ami egész nap kerülgeti, máskor a nap folyamán vagy éppen éjszaka kezdődik. Van, aki napközben ki tudja aludni, mást pedig három éjjel, három nappal egyfolytában gyötör. Van, aki kezdetben csillagokat lát, más fuvallatot érez, majd lecsap a villám. Ekkor már forog a világ, kerülget a hányinger, esetleg túl is jut rajta, más kerüli a hangoskodást és a világosságot.  Ilyenkor a legjobb hűvös csöndes szobában hideg borogatással homlokunkon aludni.  A munkát el lehet feledni, a figyelemnek és koncentráló képességnek annyi! Egyeseknél lassan fokozatosan kezdődik, és egy nap is eltelik, amíg eléri a maximális intenzitását, másoknál ez néhány perc, vagy fertálynyi idő. Nőknél a ciklus ideje a kritikus, meg a félidő, a „tablettát” szedőknél megduplázódhat a mennyisége.

Mikor kell a fejfájással orvoshoz fordulni?

Akkor, ha a korábban megszokott fejfájás mértéke, gyakorisága megváltozik, az eddig tolerálható mérték, a mindennapi életet csaknem elviselhetetlenné teszi, vagy hirtelen nagy intenzitással lép fel, súlyos kísérő tünetekkel, mint a hányás, eszméletvesztés, maradó látászavar, vagy esetleg zsibbadás, gyengülés, bénulás.

Ennyi féle bajnak a kezelése nem lehet egyforma

A háttér, az örökléses tényezők, az élet során kialakult érzékenységek különbözőek, ezért a gyógyszerekre való reagálás is változatos. A hagyományos, korábban jól bevált szerek már hatástalanok, kombinációjuk sem segít. Már túl vagyok minden gyógyszeren és még mindig fáj, fáj, fáj. Ekkor jön az ügyeletes az injekcióval, ami vagy hat, vagy nem.

Van-e remény a javulásra, gyógyulásra? Van!

Az egyes fejfájásokat, mint pl. a megfázáshoz vagy reumás betegségekhez társulókat az alapbetegség gyógyításával el lehet „fújni”. A migrént sajnos nem. Az örökletes háttér és a zajlás mechanizmusa csak részben ismeretes, és ezért a kezelésben csak tapasztalatokra szorítkozhatunk. Kétféle kezelés ismert. A megelőző gyógyszerezés azoknál használ, akiknél gyakrabban jelentkezik, 7-15-ször havonta és e kezelések az a célja, hogy a fejfájások gyakorisága és intenzitása csökkenjen. A rohamok kezelése alkalmi gyógyszerekkel történik. Mindkettő számos módon lehetséges, és az egyéni érzékenységnek megfelelően kell megválasztanunk.

A migrén

O.D.V. Kezdetben a tudatos figyelés megemelheti a fejfájások számát és intenzitását is, ami az alkalmazott kezelésekkel, idővel minimális szintre csökken.

Migrénes fejfájás

Bejegyzés megosztása

Érdekelné több tartalom is?

További bejegyzések

A gondolat gyógyítása

Ha a Duna átúszása közben elkap egy örvény és egyre lejjebb húz, csak akkor menekülhetsz meg, ha ismered a kijutás módját. Ha gondolataidban észlelsz ilyent,

Tovább »

A gondolat és a fejfájás

Három hónapja gyógyszerre nem reagáló fejfájása van egy 52 éves nyugdíjas rendvédelmi dolgozónak (pedig már egy doboz Algopyrint is bevett egyik nap), akinek jó anyagi

Tovább »

A gondolat mint stresszforrás

Minden külső fájdalmat okozó esemény vagy belső szervi működési zavar, ami diszkomfort érzéssel jár, szokatlan a szervezetnek és ezért azt stresszként érzékeli. Az esemény észlelésekor

Tovább »

A gondolat és a rák

Orvosok mindennapi tapasztalata, és az öné is, ha már átesett az első műtétén, és belegondolt, hogy a daganat tüneteinek megjelenése előtti három évben, valamilyen komoly

Tovább »