SCLEROSIS MULTIPLEX ÚJ KEZELÉSEK

Az amerikai Neurológiai Akadémia (AAN) idei San Diegó-i konferenciáján az SM-mel kapcsolatos kezelések jelentették a nap fénypontjait.

Fred Lublin és munkatársai a CombiRx tanulmányban, amelyben az Avonex és Copaxon hagyományos kezelést hasonlították össze az Avonex+Copaxonnal. 4 év kezelés után a betegek 30% mutatott rokkantsági károsodást ( ami az EDDS skálás 1 vagy annál magasabb pontnyi romlást jelentett). Ugyanennyi beteg mutatott javulást a rokkantságban (EDSS skálában 1 pontnyi csökkenés, azaz javulás).  A két szer kombinált adása nem mutatott előnyt az egyedi adagoláshoz viszonyítva.

Riekman és munkatársai a GALA tanulmányban a Copaxont dupla mennyiségben (40mg) adták hetente három alkalommal, szemben a napi egyszeri normál adagolással (20mg). A dupla adag csökkentette a betegség aktivitását a placebóval összevetve. Mindössze 23.3% volt aktivitás mentes egy év múlva (nem volt sub, EDSS nem változott, MR nem mutatott aktivitást). Összehasonlítva a Tysabrival és Gilenyával, ott kétszer annyian maradtak aktivitás mentesek.

A GONDOLAT HATALMA tanfolyam  most szombaton lesz Budapesten. részletesebb információt lásd lejjebb!

Minden aautoimmun beteget érint!

Pin It on Pinterest

Share This