(A cikk előző részét itt olvashatja.)

Bél és immunitás

A bél fala testünk legjelentősebb gátja, amelynek felszíne a test kiterített felszínénél sokkalta nagyobb, ami a külvilág felől érkező különböző idegen anyagok felismerésére, kiszűrésére szakosodott.

A belek falában található a legintenzívebb immunvédekezés. Az itt élő immunsejtek akadályozzák meg, hogy a kórokozó baktériumok a bél falán átjutva a szervezetet megbetegítsék. Állandó aktivitásban vannak, és az egymással történő párbeszéd során különböző hírvivő anyagokat termelnek, amelyek természetesen szintén megjelennek a vérben és hatnak minden sejtünkre. Ha a bélben gyulladás van, vagy éppen olyan anyag termelődik, amelyik ingerli az immunsejteket és állandó ellenanyag termelésre készteti, akkor tartósan magasabb szintű lesz a vérben, a gulyáslevesben, az immunhírvivő anyagok mennyisége. Ismert, hogy SM-ben a citokinek szintje a normálisnál 60%-al magasabb. Ezeknek a hírvivőknek önálló hatásuk is van, amelyeket mindenki megtapasztalt már pl. egy kiadós influenzafertőzést követően, amikor a láz elmúlása után legalább hat hétig még gyengélkedünk, kedvetlenek, fáradékonyak, étvágytalanok vagyunk, vagy a fertőzés alatt rég elmúlott tüneteink ismét megjelennek. Ez valószínűleg az interleukin I és 6, valamint a TNFalfa immunhírvivő anyagok hatására jön létre.

Ha például a bélben egy csillós baktérium telepszik meg, aminek a csillója igen erős immungerjesztő, akkor jelentősen megszaporodik az IL17 hírvivő anyag (citokin), ami az autoimmun folyamatok elindításában jelentős szerepet játszik. (I.I. Ivanov és mtsai, 2009).

A gyulladás, vagy esetleg gyógyszer hatására a bélfal áteresztővé válhat. Ilyenkor baktériumok vagy más emésztetlen anyagok, kerülhetnek a vérpályába, amelyek allergénként immunreakciót váltanak ki. Ezért kerülni kell azokat az ételeket, amelyek a bélfalban gyulladást okozhatnak. A vegetáriánusok egészségesebbek és kevesebb krónikus betegségük van, mint a mindenevőknek, mert ételeik nem bántják a bélfalat.

Megjegyzés: nagyon hihetőnek látszik, hogy a belekben zajló láthatatlan gyulladás miatti magas citokin a krónikus fáradtság egyik oka, másrészt a gyorsabban progrediáló SM eseteknél az állandó rosszabbodásban jelentős szerepet kaphat.

Oda-vissza jelzés – harmonikus összmunka

A szervezet csodálatos harmonikus egységet képez. Azáltal, hogy a sejtek felszínén számtalan antenna (receptor) van, amelyek ha kell, megszaporodnak, ha kell, újak keletkeznek, ha meg nincs szükség rájuk, akkor átmenetileg visszahúzódnak. Az immunsejtek felszínén vannak receptorok, amelyek az idegsejtek, vagy hormontermelő szerveink anyagait képesek felfogni, azok jelzéseire reagálni. Ugyanígy az idegsejtek felszínén is találhatók immun receptorok, hiszen, amikor az immunsejtek kórokozót találtak, jelzést küldenek a többi immunsejtnek, amit az idegsejtjeink is érzékelnek, pl. a lázközpontban is, és a szervezet lázzal válaszol, amire az immunsejtek gyorsabban dolgoznak, hogy hamarabb végezhessenek a kórokozó tisztításával. Tehát röviden: az immunsejtek érzékelik, hogy mi folyik az idegrendszerben, ugyanakkor az idegsejtek is tudják, mi folyik az immunsejtek tájékán. Az egyes idegi funkciók, például a gondolkodás, jelentősen befolyásolja az immunsejtek reakcióit.

Példa: 1954-ben az amerikai Wisconsin egyetem végzős hallgatóit két csoportra osztották. Az egyik csoport azt a feladatot kapta, hogy életének legkellemesebb élményét írja le 30 perc alatt. A másik csoport élete legmegrázóbb, legkellemetlenebb eseményét kellett, hogy megírja szintén 30 perc alatt. Ezt követően mindenkit influenza védőoltásban részesítettek, és követték fél éven át a szervezet reakcióját, hogy mennyi ellenanyagot termelt. A két csoport között megdöbbentő, ötszörös különbség volt. A legkellemesebb élményt leírók ötször erősebben reagáltak a védőoltásra. Mit jelent ez a mindennapi gyakorlatban? A pozitív gondolkodás jelentősen megerősíti, a negatív pedig gyengíti az immunrendszerünket. Gondoljunk csak bele, hogy naponta mennyi negatív gondolat suhan át az agyunkon?

Ezek alapján már meg tudom érteni egyik fiatal orvosként megélt élményem, amikor legjobb barátom feleségén, Katin, nem tudtam akkori legjobb tudásommal sem segíteni. Ő egy negatív személyiség volt, semmi sem volt jó neki, mindennel mindig elégedetlen volt és állandóan méltatlankodott, szorongott. Hamarosan kocsiba került és el is veszítettük. Mások meg, akik az SM-et nem betegségnek, hanem állapotnak tartják, nem szoronganak, örülnek mindennek, amit megélnek, vidámak, sokat nevetnek, 25 év kór sem látszik meg rajtuk, noha vannak rejtett gondjaik, tüneteik, de az csak egy állapot.

Folytatás következik…

Pin It on Pinterest

Share This