Az autoimmunitás napjainkra járvánnyá nőtte ki magát. 40 évvel ezelőtt évente 6-8 SM beteget diagnosztizáltunk, ma 150-nél is többet. Szinte nincs olyan család, ahol valakit ne érintene. A legtöbb esetben az érintett nem is tudja, hogy mi a baja, csak együtt él tüneteivel évtizedeken keresztül, míg a végén a tartós, esetenként tűrhetetlen tünetek hátterében, egy ma még “gyógyíthatatlannak mondott” betegséget diagnosztizálnak.

Ekkora növekedést csak környezeti tényezők változása hozhat létre. Egyik ilyen, és talán a legfontosabb tényező a táplálkozásunk.

Különböző hatásokra egyre gyakrabban fordul elő bizonyos ételekkel szembeni intolerancia. Az ilyen étel fogyasztásakor a szervezet immunvédekezése aktiválódik és nem csak az adott étel ellen, hanem a többi ételek közül is több ellen, sőt, a már korábban kialakult szerv-specifikus autoimmun sejtek is támadásba lendülnek a megfelelő célszerv ellen, fokozva annak károsítását, egyben súlyosbítva a klinikai tüneteket. Előzetes vizsgálataimban azt találtam, hogy az egészségesekkel szemben az autoimmun betegeknél az ételek sokaságával szemben alakult ki intolerancia, és valószínűleg emiatt az ételek elleni totál-immunaktivitásuk is lényegesen magasabb. Speciális diéta tartásával ez az aktivitás csökken. Ma az autoimmun betegségek kezelésére immunelnyomó kezeléseket alkalmazunk, elszenvedve azok mellékhatásait. Ha ugyanezt természetes úton el tudjuk érni, az a beteg számára főnyeremény.

Autoimmun NO - 1. ábra

Két személy követése 4 hónapos célzott diéta után. GM-nél 6 klinikai tünet megszűnt, jelentős életminőség javulást hozva.

GA-nál jelentős javulás, amit az immun összeredmények nem tükröztek, mert a diéta nem volt szigorú.

(Az alacsonyabb érték a jobb.)

Az alábbi ábra 50-50 egészséges és SM-es étel elleni totál immunaktivitásának átlagát szemlélteti. Egyértelmű, hogy az autoimmun betegeknél az ételek elleni totál immunaktivitás több mint 2,5-szöröse az egészségesekének.  Ugyanez az érték colitis ulcerosában (a vastagbél gyulladásos megbetegedése) a normálisnak hatszorosa. Ha ebben változást tudunk elérni, akkor az a beteg állapotában is jelentős változást fog hozni.

Autoimmun NO - 2. ábra

50-50 egészséges és SM-es totál-étel elleni immunaktivitása.

Addig, amíg az egészségeseknél nem fordul elő étel elleni intolerancia a vizsgált 222 étellel szemben, addig az autoimmun betegeknél változó a szám és 2-től 28-ig terjedhet.

(Az alacsonyabb érték a jobb.)

A vizsgálatban résztvevő 20-20 főt egy évig követjük nemzetközi követelményeknek megfelelő vizsgálómódszerekkel. A várható eredmények nem csupán a vizsgált betegcsoportra lesznek alkalmazhatóak, hanem az összes autoimmun betegnél is.

A tanulmányt a Fejér Megyei Szt. György Egyetemi Oktató Kórház Kutatásetikai Bizottsága engedélyezte.

A vizsgálatot közel 15 milliós költségét a Sclerosis Multiplex Alapítvány elkülönített számlájára gyűjtött adakozásokból finanszírozzuk. Az Alapítvány Közhasznú Kötelezettség-vállalásként indulva 32 éve töretlenül szolgálja az SM betegeket.

Minden támogatást köszönünk.

“Nekünk a kicsi is sokat számít” – mondta László Margit néni (1928-2006), a Somogy Megyei SM Egyesület alapítója, aki 59 évig emelt fővel járt az SM “cipőjében” és tanított mindnyájunkat nem csak matematikára, hanem emberségre.

Köszönjük figyelmét, és külön azt, ha támogatásra érdemesnek ítéli programunkat. Az SM Alapítvány számlaszáma:

10402908-29012464-00000000

További érdekes információkat találhat a Sclerosis Multiplex Alapítvány Facebook oldalán.

Székesfehérvár, 2017. szeptember 1.

Dr. Guseo András