A stresszről

Stressz nélkül az élet nem ér semmit. Sellye János szerint „a stressz az élet sava, borsa”. Mindennapjainkat átszövi meganyi élmény, változás, hír, bosszúság, amelyek csak úgy észrevétlenül körülfolyják az embert. Mindaddig nem is veszünk róla tudomást, amíg valami nem válik kellemetlenné, vagy nem haladja meg a tűrőképességünk határát, „nem üti ki a biztosítékot”. A legtöbb felett átsiklunk, de van, amelyik megakad, és vissza-visszatér, elsősorban gondolatban, és egyre tűrhetetlenebbnek érezzük. Ez már befolyásolja közérzetünket, más mindennapi esemény érzékelését, amit normális helyett kórosnak értékelünk, és elindulunk a lejtőn.

A STRESSZ korunk láthatatlan gyilkosa, számos betegség megalapozója, elindítója, rosszabbítója. Károssá akkor válik, ha a terhelése meghaladja belső erőforrásainkat.

“Az egészség a legnagyobb érték, ezt akkor vesszük észre, amikor már elveszett! – Későn!”

Dr. Guseo András

Mi minden jelent a szervezetnek stressz?

Ha lázasak vagyunk az a szervezetnek STRESSZ; ha a vércukor csökken: STRESSZ; traumák, belesetek: STRESSZ; ha valami hasonlóra gondolunk: STRESSZ; ha elhaladunk korábbi balesetünk színhelye mellett: STRESSZ; depresszió: STRESSZ; és még sorolhatnám a mindennapi élet számos eseményét.

Stresszhatások érhetnek bennünket kívülről és belülről. Mindegyik kiváltja a szervezet védő-, menekülő reakcióját, az ALARM reakciót,  annak minden belső következményével. Nem csupán a nagy életesemények, közeli hozzátartozó elvesztése válthatnak ki stresszreakciókat, hanem a hozzájuk képest jelentéktelen apró napi bosszúságok is. Ezek egy napon felhalmozódva képesek súlyos stresszreakciókat kiváltani. Az egyénenként látszólag jelentéktelen stresszeket nevezzük mikrostresszeknek . Sokszor a nagy életesemények sem önmagukban, hanem a velük járó, hosszan visszatérő mikrostresszek révén fejtik ki hatásukat. Ha halmozódnak, szokatlan stresszállapotokkal és stresszreakciókkal járhatnak együtt.

 

E veszély korai felismerésében, megelőzésében, segít a STRESSZKONTROLL.

Előadó

Dr. Guseo András

Ideggyógyász, pszichiáter
az Orvostudomány kandidátusa
Fejér Megye 2008 Príma Díjasa

Az egynapos tanfolyam mindennapi segítség mindazoknak, akiknek:

 • gyakran, esetleg minden nap fáj a feje
 • alvászavarai vannak
 • pánikolnak
 • szorongással, depresszióval küzdenek
 • stresszes környezetben élnek
 • különböző testi panaszaik vannak
 • szívinfarktus közeli, vagy azon túli állapotban vannak
 • krónikus betegséggel küzdenek, vagy rendszeres izomfájdalmaik vannak
 • indokolatlanul fáradékonyak
 • kezdődő feledékenységük van
 • daganattal operáltak.

Az Ön hozzáállása jelentősen változtathat mindezeken. Hogyan?

Egész napos tanfolyamunkon megtanulhatja időben felismerni korunk legnagyobb ellenségét a STRESSZT, és módszereket sajátíthat el mindennapi leküzdésére.

Információ:

06 22 313 136

Neuro 2002 Bt.

Cserkész u. 11-13.
8000 Székesfehérvár

Kosár

Archívum

Kategória