A fejfájásokról

A magyar lakosság 80%-ának volt életében fejfájása. Közülük 40%-nak rendszeresen visszatér a fájdalma és csak 12%-nak van migrénje, függetlenül attól, hogy falun vagy városban él.

(Guseo A. és Giczi J., 1994 Imigran Szimpózium, Budapest)

  • Volt fejfájása 80% 80%
  • Rendszeresen visszatérő fejfájása van 40% 40%
  • Migrénje van 12% 12%

A fejfájásnak számtalan oka lehet

Fáj a fejünk, ha magas a vérnyomásunk, és ha „megüt a guta”, és ha gyulladás van az arc melléküregeiben, lázasak vagyunk, ideges izgalmi vagy félelmi állapotba kerülünk, agyhártya- és agyvelőgyulladásnál, érszűkületkor és agydaganatkor is.

Megfájdul a fejünk, ha másnaposak vagyunk, ha krónikus fáradtság gyötör, ha huzatot kapunk, ha a főnök megszid, ha anyósunk váratlanul betoppan, vagy ha a férjünk nem megfelelően közelít.

„A migrént csak az tartja az úriasszonyok hóbortjának, akinek még nem fájt úgy istenigazából a feje.”

Dr. Guseo András

Ahány fejfájás, annyiféle

A migrénesnek rendszerint féloldalt, lüktetően egy-három napig fáj a feje, miközben a fény és a hang is zavarja, hányingere van, szédül, és legjobban sötét szobában érzi magát.

A magas vérnyomásosnak szétfeszül a feje, ha „felmegy a pumpa”, az idegesnek abroncs szorítja reggeltől estig, a másnaposnak majdnem kiesik az agya a szemgödrökön keresztül, az agyhártyagyulladásos pedig, hogy kerülje a feszítő lüktetést, vadászkutyaként összegömbölyödik.

A kezdet igen változatos lehet. Reggel már arra ébred, hogy tarkója merev, halántéka lüktet és hányingere van, ami egész nap kerülgeti, máskor a nap folyamán vagy éppen éjszaka kezdődik. Van, aki napközben ki tudja aludni, mást pedig három éjjel, három nappal egyfolytában gyötör. Van, aki kezdetben csillagokat lát, más fuvallatot érez, majd lecsap a villám. Ekkor már forog a világ, kerülget a hányinger, esetleg túl is jut rajta, más kerüli a hangoskodást és a világosságot.  Ilyenkor a legjobb hűvös csöndes szobában hideg borogatással homlokunkon aludni.  A munkát el lehet feledni, a figyelemnek és koncentráló képességnek annyi! Egyeseknél lassan fokozatosan kezdődik, és egy nap is eltelik, amíg eléri a maximális intenzitását, másoknál ez néhány perc, vagy fertálynyi idő. Nőknél a ciklus ideje a kritikus, meg a félidő, a „tablettát” szedőknél megduplázódhat a mennyisége.

Mikor kell a fejfájással orvoshoz fordulni?

Akkor, ha a korábban megszokott fejfájás mértéke, gyakorisága megváltozik, az eddig tolerálható mérték, a mindennapi életet csaknem elviselhetetlenné teszi, vagy hirtelen nagy intenzitással lép fel, súlyos kísérő tünetekkel, mint a hányás, eszméletvesztés, maradó látászavar, vagy esetleg zsibbadás, gyengülés, bénulás.

Ennyi féle bajnak a kezelése nem lehet egyforma

A háttér, az örökléses tényezők, az élet során kialakult érzékenységek különbözőek, ezért a gyógyszerekre való reagálás is változatos. A hagyományos, korábban jól bevált szerek már hatástalanok, kombinációjuk sem segít. Már túl vagyok minden gyógyszeren és még mindig fáj, fáj, fáj. Ekkor jön az ügyeletes az injekcióval, ami vagy hat, vagy nem.

Van-e remény a javulásra, gyógyulásra? Van!

Az egyes fejfájásokat, mint pl. a megfázáshoz vagy reumás betegségekhez társulókat az alapbetegség gyógyításával el lehet „fújni”. A migrént sajnos nem. Az örökletes háttér és a zajlás mechanizmusa csak részben ismeretes, és ezért a kezelésben csak tapasztalatokra szorítkozhatunk. Kétféle kezelés ismert. A megelőző gyógyszerezés azoknál használ, akiknél gyakrabban jelentkezik, 7-15-ször havonta és e kezelések az a célja, hogy a fejfájások gyakorisága és intenzitása csökkenjen. A rohamok kezelése alkalmi gyógyszerekkel történik. Mindkettő számos módon lehetséges, és az egyéni érzékenységnek megfelelően kell megválasztanunk.

A migrén

O.D.V. Kezdetben a tudatos figyelés megemelheti a fejfájások számát és intenzitását is, ami az alkalmazott kezelésekkel, idővel minimális szintre csökken.

Kevert típusú, migrén és tenziós fejfájás

Dr. K.P. Az üres négyszögek a különböző kezeléseket jelentik. Látszik a fejfájások számának és intenzitásának párhuzamos haladása és lassú csökkenése.

Az alkalmazott kezelések hatásosságát csak naplószerű részletes követés esetén sikerül meghatároznunk. A napló igen nagy segítséget nyújt abban, hogy a fejfájás természetét, jellegzetességeit meghatározzuk, és a kezelést meghatározott időben és módon változtassuk. A betegnek is nagy haszna van belőle, mert megismeri saját fejfájásának részleteit, az esetleges provokáló faktorokat, és már maga is tud tenni ellene, amivel ritkíthatja azok jelentkezését. E kis áldozat az Ön nagy segítője. Ne feledkezzen meg róla! Este, vagy másnap reggel szánjon rá 20 másodpercet, ha volt fejfájása. Ennyit az Ön jövőbeni fejfájásmentessége megér!

A tenziós fejfájás (mindennapos, nyomásos fejfájás)

B. Júlia Fejfájásai másnaposak és intenzitásuk meghaladja a tolerálhatót, ezért naponta szed fájdalomcsillapítót részleges eredménnyel. A különböző kombinált kezelésekkel körülbelül másfél év alatt értük el az elviselhető határt, amire már nem kellett gyógyszer szednie.

P.K. „Mindennap annyira fáj a fejem, hogy már megőrülök tőle. Tegnap már egy doboz Algopyrint szedtem be és egyáltalán nem csillapodott, csak a bevétel után néhány percre enyhült. Így nem tudok dolgozni, élni!”

B. Mária Évek óta szenved mindennapos gyötrő fejfájástól, amire semmilyen gyógyszer sem hatott. Elkezdtem kombinált kezelését, ami a napi fejfájásait nem csökkentette, csak intenzitásukat (lila vonal) , lassan, fél év alatt. Egy év telt el, amikor már elviselhető, 1-es erősségű, kezelést nem igénylő fejfájásai voltak, amin a gyógyszerekkel és pszichoterápiával sem sikerült tovább változtatni. Ekkor vett részt egy stresszkontroll tanfolyamon, ami drámai változást hozott a meglévő fejfájásai megjelenésében. Ez azóta is tart.

A fejfájás napló

Azt a célt szolgálja, hogy naponta, amíg emlékszünk, jegyezzük fel fejfájásunk jellegzetességeit, erősségét, időtartamát, kezdetét, gyógyszereink alkalmazását, amiből a szakember olyan következtetéseket tud levonni, amelyek a mindennapokban segítenek önnek. Emellett Ön is figyelemmel kísérheti fejfájásai alakulását, az egyes alkalmazott gyógyszerek hatását, és a különböző külső faktorok befolyásait.

Mindez segíthet abban is, hogy a végén önfeledten táncoljon örömében, hogy elmúltak a „szörnyű” fájdalmaim. Amikor jelentkezik, már pontosan tudom mit kell tennem és néhány órán belül teljesen munkaképes vagyok ismét.

Amennyiben segítségre van szüksége, keresse meg a legközelebbi fejfájás specialistát.

További cikkek a fejfájásról

A magyar lakosság 80%-ának volt életében fejfájása. Közülük 40%-nak rendszeresen visszatér a fájdalma és csak 12%-nak van migrénje, függetlenül attól, hogy falun vagy városban él ...

A fejfájásról

Fáj a fejünk, ha magas a vérnyomásunk, és ha „megüt a guta”, és ha gyulladás van az arc melléküregeiben, lázasak vagyunk, ideges izgalmi vagy félelmi állapotba kerülünk, agyhártya-  és agyvelőgyulladásnál, érszűkületkor és agydaganatkor is ...

A fejfájásról a funkcionális orvos szemével

Mindenkinek volt már fejfájása. Legtöbbször ismerjük az okát. Azért nem idegeskedünk, mert egy tablettától, vagy magától is elmúlik ...

A mindennapos fejfájás

E jelenség kezdetben csak néhány órát tart, addig, amíg a feszültségünk a tetőre hág, majd lassan oldódik. Legközelebb már hosszabb idő múlva szűnik, sőt egyre gyakrabban jelentkezik, majd mindennapossá válik és reggeltől estig, estétől reggelig fáj ...

Fejfájás és lisztérzékenység

16 éves fiút hoznak a fejfájás rendelésre. Négy év alatt már többször volt gyermek-ideggyógyászati rendelésen panaszai miatt, EEG-t is csináltak és nem találtak semmit. Gyógyszert nem adtak ...